
Peynirin Faydaları
- 19 Aralık 2015
- 0 Comment(s)
Peynir, genelde yağlı gıda olarak bilindiği için kilo almaktan korkan kişiler tarafından tüketilmesi pek tercih edilmez. Fakat çok farklı tatlarının yanında sağlık açısından da birçok faydası vardır. Peynirin sağlık açısından faydalı olmasının en temel nedeni, yüksek besin değeri taşımasıdır. Doğal peynirlerin içerdiği vitamin ve minerallerin değerleri çok yüksektir.
Peynir A, C,D, E ve K vitaminlerini içermektedir ve A vitamini açısından inanılmaz zenginidir. Bunun dışında organizmanın sağlığı için hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminleri içermektedir. Bunun yanında tiamin, riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit ve kolin de içermektedir.
Peynirin içerdiği zengin ve değerli vitaminler dışında çok farklı ve sağlık açısından önemli olan mineraller ve bileşenler de içermektedir. Peynirin içerdiği minerallerden bazıları şunlardır; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır manganez, selenyum, florür. Özellikle fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum açısından çok zengin olan peynir, tam bir kalsiyum deposudur.
Peynirin Sağlığa Faydaları
Genelde peyniri sıradan bir besin kaynağı olarak görür ve bu mantıkla tüketiriz. Aslında peynir bir besin kaynağı dışında içerisi vitamin ve mineral dolu şifa deposudur. Peynirin içerdiği besinler yardımıyla sağlık açısından birçok fayda sağlar, kemik sağlığının korunmasından diş çürüklerinin engellenmesine, içerdiği B vitaminleri kopleksi sayesinde beyin ve zihin sağlığından kanserin önlenmesine kadar çok yaygın bir yelpazede sağlığımıza hizmet etmektedir.
Peynirin sağlığa faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Peynir Diş Çürüklerini Önler: Kalsiyum eksikliği bünyede birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunların gözle görülen en yaygını ise diş çürükleridir. Sağlıklı dişler için peynir mükemmel bir kalsiyum sağlayıcıdır. Özellikle doğal peynirlerin diş sağlığı açısından faydalı olduğu birçok sağlık uzmanı onaylanmaktadır.
Peynir Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Peynirin sağlık açısından en önemli faydalarından biri de kanser riskini azaltmasıdır. Düzenli olarak peynir tüketmek, birçok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltabilir. Çünkü peynir kanserin önlenmesini sağlayan linoleik asit, sfingolipid ve konjuge içerir. Bu özelliği aynı zamanda peynirin vücudun diğer fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bunun yanında peynirin B vitamini kompleksi içermesi de bu özelliğine destek olur.
Peynirin Kiloya Faydası: Kilo almaya yardımcı olan birçok doğal peynir vardır. Bazı peynirler dengeli vücut ağırlığını korumak için yararlı düşük yağ içeriğine sahiptirler. Bu durum aynı zamanda, vücut ağırlığı, kas ağırlığı ve kemik yoğunluğunu elde etmek için yardımcı olur. Peynir, dengeli bir metabolizma ile birlikte, sağlıklı kas, kemik için çok faydalı olan kalsiyum, protein, vitamin ve mineraller içermektedir.
Güçlü Kemikler İçin Peynir: Peynirin çok zengin bir kalsiyum içermesi ve aynı şekilde B vitamini bulundurması özellikle güçlü kemikler ve kemik sağlığına ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı ağlık uzmanları, çocukların, gebelik döneminde anne adaylarının ve emzirme döneminde olan annelerin düzenli olarak doğal peynir tüketmelerini önermektedirler. Peynir kemik sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyumu vücudun bütün bölgelerine dağıtır.
Peynirin Osteoporoza Faydaları: Osteoporoz, kemiklerin zamanla özelliklerini yitirerek kırılgan ve güçsüz hale gelmesiyle ortaya çıkan bir çeşit kemik hastalığıdır. Osteoporoz, bazı durumlarda bütün iskeleti etkileyebilmektedir. Özellikle yaşlı insanlarda daha fazla görülür. Osteoporozun en büyük sebebi kalsiyum eksikliğidir. Peynir ise osteoporoz hastalığının hem tedavisinde hem de hastalığın engellenmesine karşı çok etkili bir besin kaynağıdır. Peynir osteoporoz hastalığını tedavi edebilen ve anı zamanda bu hastalığa yakalanmaya engel olabilen protein ve kalsiyum içermektedir.
Peynir Tansiyona İyi Gelir: Kolestrol ve kan basıncı kalp sağlığını tehdit eder. Peynirin içerdiği düşük sodyum ise kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Bunun dışında peynirin içerdiği B vitamini, yüksek kan basıncının azaltılmasına faydalı olduğu düşünülmektedir.
Gebelik Döneminde Peynir Faydalıdır: Peynir sağlıklı gebelik dönemi için çok faydalıdır. Çünkü peynirin içerdiği kalsiyum, anne adayları için faydalıdır. Kalsiyum, özellikle doğum esnasında kasılmalardan meydana gelebilecek sağlık sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun dışında bebeği beslemek için gerekli olan süt üretimine de katkı sağlamaktadır.
Peynir Cilt ve Saç Sağlığını Korur: Peynir, B vitamini içerdiğinden esnek, sağlıklı ve parlak bir cilt için harika bir besin kaynağıdır. Peynirin cilt ve saç sağlığına faydaları hakkında çok az şey bilinmektedir. Halbuki düşük yağlı peynir çok kaliteli ve fazla miktarda protein içermektedir. Sabah kahvaltılarına peynir ve taze çilek tüketmek, saçların sağlıklı kalması için gereken protein ve kalsiyumun büyük bir kısmını sağlar.
Bu özelliğinden dolayı cilt ve saç sorunları yaşayanların da düzenli olarak peynir tüketmeleri faydalıdır.
Peynir Migrene İyi Gelir: Bazı sağlık uzmanları peynirin migren hastalığından kaynaklanan baş ağrılarına iyi geldiğini savunmaktadırlar. Çünkü bu konuyla alakalı yapılan bilimsel çalışmalar kalsiyumun migren ağrılarına iyi geldiğini ortaya koymuştur. Zaten peynir de çok zengin bir kalsiyum deposudur.
Peynir Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Yardımcı Olur: Peynir, genel anlamda bağışıklık sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır. Bazı türleri ise birçok hastalığın tedavisinde tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden düzenli olarak peynir tüketimi, genel sağlık açısından çok önemlidir.
Uyku Sorununu Giderebilir: Peynirin uykusuzluk sorunlarını giderdiği düşünülmektedir. Genel anlamda süt ürünlerin uyku sorunlarını çözmede etkili oldukları bilinmektedir. Uyku sorunu yaşayanların yatmadan önce bir miktar peynir tüketmeleri, sorunu ortadan kaldırabilir.
Zihin Yorgunluğu ve Strese İyi Gelir: Modern bilimin yaptığı araştırmalar peynirin sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Peynirin içerdiği triptofan, stresi düşürücü özelliğinin olduğu keşfedilmiştir. Triptofanın maddesinin yardımıyla peynir sinirlerin rahatlamasına yardımcı olduğu gibi içerdiği amino asitler yardımıyla da uyku sorunlarının ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir. Bütün bunların dışında peynirin bol miktarda çinko, potasyum, fosfor ve selenyum içermesi de zihin sağlığının korunmasına ciddi anlamda katkıda bulunur.